Ljudstvo pozablja, spletni viri pomnijo – 4.

.

Za spremembo ne bom dolgovezil. Brskal sem po spletu in napol po naključju napol namenoma izbrskal nekaj starejših člankov o dogajanjih v tej žalostni deželi. Deželi, ki ji vladajo navidezno sprte klike, ki pa so vedno bolj očitno “dva oka u jednoj glavi”. Ćorava oka, bi dodal kakšen bimbo.

Za nadaljevanje prelet spletno-dnevniških zapisov Jožeta P. Damijana. Ti pomenijo zanimivo komentirano kronologijo Slovenije, moje dežele, ki lahko komu temeljito zabeli branje svežih (bolj ali manj pristnih) vesti;

.

Če je bil BTC v letu 2000 nekakšna grda anomalija slovenske privatizacije zaradi sprevrženega in nelegitimnega načina menedžerskega odkupa, je prevzem Pivovarne Union s strani Pivovarne Laško s pomočjo Soda in asistiranju direktorja UVK Andreja Plahutnika ter notranja »konsolidacija lastništva« v Laškem prek fiktivnih podjetij v poštnih predalčkih pripeljala tajkunizacijo v Sloveniji skozi velika vrata. Sedanji predsednik vlade pa bo bodisi samo z dopuščanjem bodisi pa z aktivnim vodenjem procesov privatizacije v korist izbranih novih lastnikov šel v zgodovino Slovenije kot boter tajkunizacije v Sloveniji. Pod nobenim drugim predsednikom vlade ni bilo toliko in tako očitnih perverznih privatizacijskih malverzacij.  

Oligarhi in botri se bodo sončili nekje na bolj prestižnih lokacijah, ceno za monopole in oškodovanja našega premoženja pa bomo še desetletja plačevali mi kot potrošniki in davkoplačevalci.

Jože P. Damijan, 18.9.2007, damijan.org

.

Odločitev Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Kapitalske družbe (Kad), da sprejmeta povišano ponudbo Petrola za odkup njunih deležev v Istrabenzu kaže, da se bo zgodil nov primer Mercator. Vse kaže na to, da Sod in Kad spet slepo, nestrokovno in na škodo davkoplačevalcev prodajata svoja deleža z namenom izpolnitve navodila, ki sta ga dobila od aktualnih oblastnikov. Sicer si je težko predstavljati, zakaj sta tako na hitro sprejela Petrolovo ponudbo v višini 110 evrov za delnico Istrabenza, čeprav je ta Petrolova ponudba nižja od aktualne borzne cene Istrabenza.

Že če bi prodala oba deleža na borzi, bi iztržila več, kjer je današnja delnica Istrabenza končala trgovanje pri ceni blizu 114 evrov. Vendar pa bi morala oba državna sklada za prodajo njunih deležev v Istrabenzu opraviti javni razpis ter poskušati iztržiti ustrezno premijo nad aktualno borzno ceno delnic Istrabenza. Delnice Istrabenza so namreč nedavno že kotirale pri ceni 140 evrov, torej bi oba državna sklada brez velikih težav iztržila podobno ceno, s čimer bi dobila vsaj 25-30% premijo glede na sedanjo ceno.

Jože P. Damijan, 26.10.2007, damijan.org

.

Spomnimo se, pred dvema letoma je finančni minister Andrej Bajuk zavrl drugo fazo privatizacije NLB, ki je predvidevala, da strateški lastnik dobi do 49% lastništva, četrtino obdrži država, ostalih 26% pa prosto kotira na borzi.  

Takrat je minister Bajuk na veliko modroval o oblikovanju domačega finančnega stebra med NLB in Triglavom, ki mu ga seveda še vedno ni uspelo sestaviti.  

Zgodilo se je pa nekaj drugega. Virus ameriške finančne krize je počasi okužil ves svet, tako finančni kot realni. Mnoga slovenska podjetja oziroma – natančneje – njihove menedžerske ekipe so najele velike kredite za menedžerske prevzeme – po rekordno nizkih obrestnih merah, za kar so zastavile delnice kupljenih podjetij, ki so takrat kotirale po rekordno visokih cenah. Večino kreditov so seveda najele pri obeh domačih državnih bankah. Timing ne bi mogel biti slabši. In realne implikacije teh prevzemno – bančnih poslov ne bi mogle biti manj ugodne. Če se v naslednjih mesecih zalomi menedžerjem Mercatorja, Laškega, Istrabenza itd. in ne bodo več mogli servisirati povečanih anuitet za najete kredite iz izplačanih dividend, bodo pač banke prisiljene realizirati zastavno pravico na delnicah. Toda, ker je SBI od lanskega konca avgusta izgubil tretjino vrednosti in podobno tudi Istrabenz, Merkur in Pivovarna Laško, se bodo banke nenadoma znašle z nekaj milijardami evrov slabih kreditov. Skratka, če se zalomi menedžerskim prevzemnikom, bo to potegnilo za seboj tudi obe državni banki, NKBM in NLB.

Jože P. Damijan, 16.4.2008, damijan.org

.

Se še spomnite Janeza Janše kot opozicijskega poslanca, ko je leta 2004 v parlamentu mahal z WD 40 in podelitve posla tiskanja avtomobilskih nalepk nekemu novoustanovljenemu podjetju kot simboloma klientelizma Ropove vlade? Se še spomnite ponesrečenega nakupa nesrečnega vladnega Falcona kot simbola nezmernosti prejšnje vlade? Se spomnite imenovanja Marjana Kramarja na čelo NLB, Jožeta Leniča na čelo Triglava, Igorja Bavčarja na čelo Istrabenza, itd. kot simbolov političnih kadrovanj prejšnje vlade? Vse to in še mnogi drugi so bili znaki, da je prejšnja vlada izgubila moralni kompas, na čemer je sedanja največja vladna stranka SDS izgradila svoj sloves borca proti korupciji, klientelizmu in političnemu obvladovanju gospodarstva. Sedanja vladna koalicija je na premisah moralne prenove družbe dobila volitve.

Danes, štiri leta kasneje, situacija na teh področjih ne samo, da ni boljša, ampak se je celo nekajkratno poslabšala. Toliko političnih imenovanj strankarskih kadrov v tako kratkem obdobju vladanja Slovenija v novejši zgodovini še ni videla, dolžina tega komentarja je prekratka za naštevanje vseh imen. Celotna vladavina te vlade je zasnovana na prevzemanju političnih vzvodov v gospodarstvu in zamenjavi gospodarskih elit, navidezno umikanje iz gospodarstva pa na spornih političnih trgovanjih z deleži podjetij, provizijami in podkupninami.

Jože P. Damijan, 12.5.2008, damijan.org

.

Razkritja nečednih insiderskih menedžerskih prevzemov prek kaselc podjetij v tem tednu v Istrabenzu in Pivovarni Laško so za marsikoga šokantna in celo osebno boleča, toda ne glede na »presenečenje« dejansko postavljajo zgolj logično piko na i slovenske tranzicije. Marsikdo – ne samo med preprostimi ljudmi ampak celo med ustvarjalci sistema – je živel v veliki osebni utvari, ko je iskreno verjel, da bo Slovenija sposobna drugačne, manj »rusko-tajkunske« in »bolj pravične« preobrazbe.  

Problem Cerkve je, da je sama eden največjih tajkunov na Slovenskem (od denacionalizacijskih koristi do T2), ki se hkrati sama poslužuje mnogih spornih praks (denimo ponujanje pornografskih vsebin na njenem telekomunikacijskem omrežju T2). Očitno je, da se je Cerkev v notranji dilemi dobiček ali morala oziroma bogastvo na zemlji ali bogastvo v nebesih odločila za maksimiranje prve.  

Milan Kučan po drugi strani kot edini nekdanji predsednik države še vedno uživa veliko javno podporo. Toda prav on je bil tisti, ki je ustanovil Forum 21 kot organiziran lobi najvplivnejših menedžerjev proti tedanji Drnovškovi gospodarski liberalizaciji.

Jože P. Damijan, 17.5.2008, damijan.org

.

Primož Cirman v današnjem Dnevniku poroča, da obstaja resen sum, da je predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar z nakupom deleža v podjetju FB Investicije, ki ima prek Maksime Holding v lasti 24,95 odstotka Istrabenza, kršil slovensko prevzemno zakonodajo.  

Podobno včerajšnje Finance poročajo, da predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot zanesljivo zapira lastniški krog okrog Pivovarne Laško. Spomnimo, da je Boško Šrot s svojo soprogo prek njunega podjetja Atka-Prima že od avgusta 2006 stoodstotni lastnik družbe Kolonel, ta je 78-odstotni lastnik Centra naložb, ta 79.6-odstotni lastnik Infonda Holdinga, le-ta pa 63-odstotni lastnik Pivovarne Laško.

Kaj čaka ATVP?

Jože P. Damijan, 22.5.2008, damijan.org

.

Debata prejšnjega tedna na podlagi Vojkovega teksta o tem, ali Pahorjeva druščina in njegova opozicijska satelita (LDS in Zares) sploh želijo zmagati na volitvah, je pokazala, jasno, da imajo izjemno močno željo po tem. In da imajo svojo strategijo. Strategijo pozitivnega pristopa. Odmislimo preteklost, komu mar naša dejavna vloga v obdobju 12 let na 50 let podlage?! Odmislimo sedanjost, komu mar naše zasluge za vzpostavitev sistemskih vzvodov (v obdobju 12 let), ki jih je sedanja vlada tako učinkovito in brutalno zlorabila?! Mislimo jutri, mi delamo program (SD) za jutri. Za razvoj in večjo solidarnost, mi iščemo »neko novo dinamično ravnovesje med konkurenčnostjo in solidarnostjo«.

Toda edini problem te strategije je, da Janša ne igra te igre. Ker ni njegova, ker v njej ne more zmagati. Igra pa igro, ki jo zna. Polarizacija, kulturni boj in skrajni redukcionizem:

Tajkuni so zlo te družbe

-> Boško Šrot in (če bo potrebno omeniti) Igor Bavčar sta tajkuna

-> Boško Šrot je bil še do nedavnega aktivni član SD, Igor Bavčar je še vedno član LDS

-> SD in LDS sta gojišče tajkunov, v SDS pa tajkune aktivno preganjamo, saj vidite.

Se bojim, da z igranjem na karto lastne brezmadežnosti opozicija tokrat ne bo naredila dobrega rezultata, ne v takšni bitki. Izvirni greh bo treba poiskati in obsoditi pri sebi, ne pri drugih. Najprej pri sebi, šele nato pri drugih. Toda te zmožnosti kritične samorefleksije jaz pri sedanji opoziciji ne vidim. Golobič je po svojem značaju težko sposoben za kaj takšnega, čeprav na splošno priznava, da je pri klientelizmu in korupciji zamočil celoten politični razred po letu 1991, Kresalovi ni jasno, v katerem filmu igra, Pahor – ki ima največ tovrstnega potenciala – pa ima drugačno strategijo. Zanimivo bo pogledati, na volilno nedeljo zvečer, kako se bodo izšle te različne strategije brezmadežnosti.

Jože P. Damijan, 27.5.2008, damijan.org

.

Se še spomnite lanske velike javne debate o menedžerskih prevzemih? Takrat smo predvsem ekonomisti na podlagi empiričnih študij za tujino dokazovali, da so nizki lastniški deleži menedžerjev v podjetjih, ki jih vodijo, za podjetja koristni, ko menedžerji prevzamejo kontrolne lastniške deleže, pa se to običajno pokaže v slabših dolgoročnih rezultatih podjetij. Glavni razlog je predvsem v tem, da morajo menedžerji za financiranje prevzema nujno izčrpavati denarni tok podjetja, zaradi česar ostane manj denarja za razvoj, za naložbe v nove tehnologije in nove izdelke, zaradi česar trpi dolgoročna konkurenčnost podjetja. Drugi razlog pa je v tem, da se menedžerji, ki postanejo lastniki podjetja, ne obnašajo kot lastniki in torej ne iščejo najbolj sposobnih vodstvenih kadrov, ki bi nenehno iskali najbolj učinkovite metode poslovanja (saj bi s tem ogrozili svojo vlogo kot menedžerjev) in na ta način ogrožajo stroškovno učinkovitost in dolgoročno konkurenčnost lastnih podjetij.  

No, v manj kot letu dni se je situacija povsem spremenila. Globalna svetovna finančna kriza je dobila zelo otipljive obrise tudi v Sloveniji. Nenadoma smo soočeni s krizo zaupanja v finančnem sektorju, izjemno nizko likvidnostjo ter rekordno visokimi medbančnimi obrestnimi merami. Posledica tega je, da mnoga slovenska podjetja ne morejo dobiti niti kratkoročnih kreditov za financiranje tekočega poslovanja in za zagotavljanje sredstev za plače zaposlenih. Za vsa podjetja pa so se stroški kreditiranja enormno povečali.  

Ta torek je stanovsko Združenje Manager objavilo dramatičen poziv, naj vlada oblikuje jamstveno shemo za obveznosti slovenskih bank iz naslova najetih posojil pri tujih finančnih institucijah.  

Menim, da gre v pozivu Združenja Manager v resnici bolj za cilj reševanja lastne kože menedžerjev, ki so sebe in svoja podjetja finančno izpostavili v menedžerskih prevzemih, kot pa za cilj povečanja likvidnosti v gospodarstvu.

Jože P. Damijan, 25.10.2008, damijan.org

.

V torek, 4. novembra 2008, na zgodovinski dan, ko je bil prvič v zgodovini ZDA izvoljen predsednik afro-ameriškega porekla, so v Laškem, mestecu ob Savinji v Sloveniji, poskrbeli za vrednostno povsem nasproten nov mejnik v slovenski zgodovini. V Pivovarni Laško je bila ob 13.30 uri sklicana tiskovna konferenca uprave Pivovarne Laško, na kateri je enočlanska uprava Laškega pod vodstvom Boška Šrota, ki hkrati sam prek verige lastniško povezanih podjetij nadzira dobrih 56% kapitala Skupine Pivovarna Laško, poskrbela za eno najbolj umazanih izsiljevanj v zgodovini Slovenije. Boško Šrot je sporočil svojo odločitev, da bo na javnem razpisu prodal delež, ki ga imata skupaj skupina Pivovarna Laško in Infond Holding v največjem slovenskem trgovcu Mercatorju. Ne, Mercatorja ne prodaja, ker bi se v Laškem v menedžerskem prevzemu Pivovarne Laško preveč finančno izpostavili, ampak ker ima dovolj “nevestnega in politično motiviranega dela” varuha konkurence na trgu in “terorja” s strani nekega državnega uradnika. Tega varuha konkurence bodo v Laškem itak tožili za astronomski znesek zaradi povzročene poslovne škode. V pojasnilu je Boško Šrot še povedal, da v Laškem nikoli niso govorili o nacionalnem interesu, čeprav se ga ne sramujejo, se pa lahko zgodi, da bo na mednarodnem javnem razpisu za nakup deleža v največjem slovenskem podjetju Mercatorju najboljšo ponudbo dalo kakšno tuje podjetje.

Jože P. Damijan, 8.11.2008, damijan.org

 • Share/Bookmark


12 odgovorov v “Ljudstvo pozablja, spletni viri pomnijo – 4.”

 1. RadoRado pravi:

  Dobro delo opravljaš Bimbo, s to časovno reciklažo.
  Ljudje so (smo) cepeljeni k hitri pozabi.

 2. Franc Mihič pravi:

  Odlično in koristno. Že pred leti sem napisal v DELU:
  MENEŽERSKI ODKUP NEETIČEN !

  Predsednik države gospod Milan Kučan je v zadnjem televizijskem pogovoru v torek 15. januarja 2002 med drugim izjavil, da je nameravani menedžerski odkup v podjetju BTC-Ljubljana neetičen, saj pomeni »siromašenje« podjetja.
  Po mojem je to izjava desetletja o slovenskem »problemu stoletja«, ki ga predstavljajo »revolucionarni preskoki« iz socializma v turbo-kapitalizem.
  Pri razvoju demokracije, družbe enakopravnih državljanov, pravne oziroma socialne države ima prednost etika in ne kapital.
  Upam, da bo tej predsednikovi izjavi sledil »etični odmev« oblasti, politike in civilne
  družbe ?!

  Franc Mihič Ribnica, 17.01.2002

 3. Franc Mihič pravi:

  Menedžerski “nakup” v BTC je tožilstvo sicer privedlo na sodišče, a obtožnica ni uspela, saj je tožilec zamudil zadnji rok, tako da je primer zastaral! Še to, zadnjo obtožnico je tožilstvo napisalo s pomočjo tuje stroke, saj slovenska pravna stroka temu ni bila kos, je tedaj povedala generalna državna tožilka ga. Barbara Brezigar.

 4. Franc Mihič pravi:

  “Odvetnik Konrad Plauštajner, predstavnik odvetniške zbornice v svetu odvetniških organizacij, ki je uradni posvetovalni organ EU, pojasnjuje, da se porazdelitev denarja, tudi v sklopu menedžerskih prevzemov oziroma tajkunskih zgodb, ne bi mogla zgoditi brez odvetnikov, pravnih strokovnjakov, tudi nekaterih profesorjev na pravnih fakultetah.
  Odvetniki zato tu nosijo neko soodgovornost, predvsem v moralnem smislu, če že ne v kazenskopravnem, čeprav niti to ni izključeno. ”
  Kdaj bomo to dočakali?

 5. Bimbo pravi:

  Franc Mihič, strinjam se. K svežnju pravnikov bi dodal še snop ekonomistov. Večina od teh ima svoje finančne ali/in ideološke gospodarje. Nepojmljivo je, da so mnogi “pojasnjevali”, kako so Management-Buy-Out v svetu nekaj normalnega ali pa so temu vsaj tiho pritrjevali. Nikjer nisem zasledil nobene dejanske primerjave naših primerov s trajno uspešnimi in morda celo za podjetje koristnimi MBO – v razvitih tržnih gospodarstvih, ne post-totalitarnih oligarhijah. Smo bili dvajset let res samo pleme neukih, funkcionalno nepismenih in prestrašenih ovc? Ali pa je ta demokracija le nominalna.

 6. hubert pravi:

  Berem še, da že Zakon o gospodarskih družbah iz leta 1993 denimo vsebuje “izrecno prepoved finančne asistence družbe prevzemniku“. Zakon o prevzemih iz julija 2006/8 pa prepoveduje zastavo delnic ciljne družbe kot poroštva pri najemu kreditov za prevzem. Berem še nedavno aktualna mnenja. Po mnenju Jožeta Mencingerja je nesmiselno zgražanje kar povprek nad bogatenjem in menedžerskimi odkupi podjetij, dokler oblast prisega na kapitalizem, katerega edini vrednoti sta dobiček in večanje premoženja lastnikov.
  Povsem drugačno mnenje o tem ima ekonomist Maks Tajnikar, pa tedaj obtožuje predvsem banke, ker sploh dajejo takšna posojila, in se čudi Banki Slovenije, da ne ukrepa. »Po navadni poti večmilijonskih kreditov za delnice ni mogoče odplačati, brez špekulacij ne gre. Če direktor reče, da bo odplačal kredit, ker se bo vrednost delnice povečala za sto odstotkov, potem je delnico kupil po polovični ceni!« Po Tajnikarjevem je takšno početje tvegano tudi z narodnogospodarskega vidika. »Če bi se kaj spremenilo na kreditnih trgih, kar se že dogaja, bi bili mogoče priča propadu kakšnega lastnika. Ali bodo potem banke lastnice teh podjetij? Lastništvo je dobro, dokler imajo oblast zunanji lastniki in lahko odpustijo menedžerja. Kadar pa imajo menedžerji tako močno lastnino, da se lahko sami nadzirajo, je slabo. Maks Tajnikar nastajanje sedanje menedžerske lastnine vidi kot nepravilnost. Izsledki njegove študije, objavljeni v tujini, kažejo, da se menedžerska lastnina po svetu pojavlja pri podjetjih s težavami, pri nas pa je ravno nasprotno. Premoženjske koristi menedžerjev iz lastnine so nenormalne, zlasti zaradi načina, kako pridejo do njih: menedžerji za nakup seveda nimajo lastnih prihrankov, marveč se zadolžijo, teh dolgov pa ni mogoče odplačati drugače, kot da se po čudnih poteh ustvarjajo kapitalski dobički ali izčrpavajo podjetja, ki so jih prevzeli. Tajnikar zatrjuje, da bomo morali v Sloveniji prav zaradi teh novodobnih kapitalistov razmisliti o davčni ureditvi dedovanja. Mencinger na drugi strani govori, da v principu z menedžerskimi odkupi ni nič narobe, posebno še, ker menedžerji najbrž bolje kot kdorkoli poznajo svoja podjetja, njegove možnosti in s tem tudi njegovo pravo vrednost. »Najbrž ni nič narobe niti z vrnitvijo v kapitalizem, v katerem so menedžerji kar lastniki. Seveda pa postane vse skupaj vprašljivo, če nekdo, ki ima tisoč evrov, za milijon evrov kupi nekaj, kar je zelo verjetno vredno dva milijona evrov. Pri tem tako rekoč nič ne tvega. Kupnino bo plačal iz bodočih dobičkov podjetja, ki ga je kupil. Če ne bo šlo, ker so dobički kljub varčevanju pri stroških dela nižji, obresti za kredite pa višje, kot je pričakoval, bo pol ali več kupljenega spet prodal. Skoraj gotovo sam ne bo postal revež.«
  Ali je potem res vse v redu?
  Franc Mihič

 7. hubert pravi:

  Rektor univerze, minister, profesor pedagog, ekonomist Jože Mencinger je v tranziciji menedžerje javno spodbujal k sporni privatizaciji družbenega premoženja, ko je za Gospodarski vestnik leta 1996 izjavil:

  »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«
  Jože Mencinger je tudi dejal, »certifikat so samo papirji«.
  Odmevne izjave s katastrofalnimi posledicami za moralo, pravno državo, razvoj države in demokracijo.

 8. hubert pravi:

  “Smo bili dvajset let res samo pleme neukih, funkcionalno nepismenih in prestrašenih ovc? Ali pa je ta demokracija le nominalna.”
  Veliko govori, da smo bili le ovce, žal!

 9. hubert pravi:

  Na volitvah ni prave izbire, se že dolgo ve. Potrebna je ukinitev volilnih okrajev in uvedba absolutnega prednostnega glasu, s čimer bi volivci dobesedno odločali o imenih. Zmanjšanju moči se stranke seveda upirajo. Po prepričanju profesorja ustavnega prava Igorja Kaučiča je potrebno na predlog gledati nekoliko širše, z ustavnega vidika. “Ta je bila spremenjena leta 2000 in v njej je zapoved, da je treba volilni sistem spremeniti tako, da bodo imele volivke in volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov. In od takrat pa do danes se volilni zakon ni spremenil.«
  Da že več kot deset let nismo odpravili neskladja z ustavno določbo, nam najbrž ni v ponos in najverjetneje o naši pravni kulturi pove veliko, še posebej v luči dejstva, da so si poslanke in poslanci s spremembo ustave leta 2000 sami določili tovrstne zapovedi.
  Vladajoča koalicija pa žal tega nima v programu. To je največja blokada razvoja slovenske demokracije.
  http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042439897

 10. Bimbo pravi:

  Hubert, na “kupnino bo plačal iz bodočih dobičkov podjetja, ki ga je kupil” ugovarjam s trditvijo, da bodo to kupnino v najboljšem primeru poplačali zaposleni in kupci.

  Prvi s tem, da bodo plačani manj, drugi pa tako, da bodo morali plačati več. V primeru propadle kupčije, ki je skrajen a pri nas že prevladujoč, pa avanturo plačajo banke (z denarjem komitentov in/ali države, skoraj nikdar pa lastnikov bank), delavci, ki izgubijo delo, majčkeno pa tudi kupci, ki morajo poiskati drugega ponudnika.

  O prevladujoči slabi izbiri na volitvah se strinjam, a bi bil še bolj radikalen. Uzakonil bi to, da vsaka neveljavna glasovnica šteje kot enakovreden glas proti vsem predlaganim kandidatom. Tako bi lahko minulo nedeljo z npr. 50,1 odstotka oddanih glasovnic, ki bi bile neveljavne, iz tekme za predsednika države odstranili vse tri kandidate in celo partijsko ter civilno-družbeno mašinerijo prisilili v iskanje novih kandidatov za novega predsednika. :-)

 11. hubert pravi:

  »Gospodarski razcvetje bil prej posledica prekomernega zadolževanja države s »poceni« denarjem v tujini kot pa rezultat produktivnosti našega gospodarstva. Izsledki kriminalističnih preiskav v nekaterih naših največjih gospodarskih družbah so pokazali, da so se le-te v minulih letih pod okriljem svojih menedžerjev ukvarjale bolj kot s svojo osnovno dejavnostjo z raznovrstnim finančnim inženiringom, delniškimi
  parkirišči in podobnimi praksami, ki so bile tako ali drugače povezane z zasebnimi prevzemnimi projekti njihovih menedžerjev.
  Temu ustrezno se danes te družbe nahajajo v skrajno neugodnem stanju. Zaradi njihove prezadolženosti so ohromele tudi vse ključne slovenske banke, v skladu s
  temeljno doktrino vulgarnega neoliberalizma, ki danes preko elit vlada celemu svetu
  pa bomo primorani potem, ko so si slednji brezsramno razdelili njene »dobičke«,
  tako opustošene banke, ki so bile pred leti posameznikom pripravljene »na lepe oči«
  posoditi naenkrat tudi 100 milijonov EUR, z dodatnim zategovanjem pasu, sanirati
  kar davkoplačevalci ter žal neizbežno tudi naši potomci.«
  Že omenjene rušilne posledice menedžerskih prevzemov, bančnih mahinacij ter vseprisotnih koruptivnih praks v navezi s skrajno redukcijo delavskih plač in njihovih drugih ključnih pravic ter vedno bolj osuplim krčenjem socialnih pravic, ki smo jim priča v Sloveniji, so po mojem prepričanju rezultat večletne vzajemne sprege in sinergijskega učinkovanja tako
  političnih kot tudi poslovnih in bančnih elit. Skrajno sprevrženo vlogo politike pri materialnem in moralnem bankrotu naše države je po mojem naziranju pred nekaj tedni na
  najbolj slikovit način ponazoril predsednik Komisije za preprečevanje korupcije z iskrivo
  mislijo, da bosta pri preiskavi bančnih malverzacij tako leva kot tudi desna politika
  srečali zgolj sami sebe.
  Mag. Jože Kozina – državni tožilec, REŠETO 29. Oktober 2012

 12. hubert pravi:

  “Gospod Türk, če bo zopet izvoljen, v moje podjetje, ko ga bom imel, ne bo imel vstopa.
  Ta kriza je za Slovenijo nujna katarza. Morali bi izvesti lustracijo takoj po osamosvojitvi.
  Marsikdo pozablja, da so v času Rooseveltovega New Deala sprejeli tudi zakon, ki je prepovedoval bankam, da se pri špekulativnih investicijah poslužujejo denarja varčevalcev. Ta zakon je predsednik Clinton na pritisk bank, ki so v svojih špekulacijah že globoko zabredle, leta 1999 razveljavil. In namesto da bi špekulativne banke propadle, so se polastile denarja varčevalcev. Začelo se je enormno zadolževanje, s katerim se prikriva resnične probleme. Država oz. politiki so se znašli v položaju , ko bi morali povedati državljanom, da njihovega denarja, za katerega naj bi jamčila država, ni več. Odločili so se za drugo različico, začeli so zadolževati državo in tako zadolžili ne samo generacijo sinov, ampak tudi vnukov. Države se danes dejansko zadolžujejo v korist nekaterih zakulisnih lobijev, ki denar masovno kumulirajo. A svet je še vedno v hudi krizi, sprožil pa jo je demokratski predsednik. Kapitalizem v svetovnem merilu je postal brutalen. Želja po kapitalih, dobičkih in bogastvu je prerasla vse meje dobrega okusa-razlika med bogatimi in revnimi ni bila še nikoli tako izrazita. Politiki, ki jih volimo so odsev nas samih. Dejstvo, da država daje bankam denar davkoplačevalcev, je državni kriminal. In ravno ti, ki spodkopavajo slovensko finančno trdnost, so največji nacionalni sovražniki.
  Kdor je s tako lahkoto delil denar davkoplačevalcev, bi moral enostavno pristati v zaporu. Nikakor ni mogoče sprejeti razlike plač med direktorji in zaposlenimi v razmerju petdeset proti ena.
  Kreditiranje zato, da nekdo poveča lastniški delež v podjetju, ki ga vodi, je kriminal. Je kriminal do države, do državljanov in predvsem do podjetja….”
  Doc. dr. Aleš Štrancar, podjetnik in univerzitetni docent
  REPORTER št. 46, 13. November 2012

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !